Zoeken

"Een taal vinden om seks bespreekbaar te maken: daar draait het om"

Seks is een taboe. Daar spreken we niet graag over. Laat staan dat we het erover hebben met mensen met een beperking. Misschien denk je dat zij daar geen behoefte aan hebben. Dat er wel eens slapende honden wakker gemaakt zouden kunnen worden. Of dat het nog altijd is zoals in ons katholiek verleden: enkel toegestaan in een stabiele relatie. Wel, niets is minder waar. Mensen met een beperking hebben vandaag evengoed recht op seksualiteit, op een relatie en ja, ook op kinderen.

Dat willen wij niet negeren. We volgden samen een opleiding over relaties en seksualiteit bij mensen met een beperking. Sindsdien geven we relationele en seksuele voorlichting op maat van de cliënt of bewoner. We werken aan de hand van een globaal ondersteuningspakket met verschillende methodieken. Daaruit stellen we een individueel pakket op maat samen. Bijvoorbeeld geïllustreerde kaarten waarrond een gesprek op gang komt. Een pin-upkalender in de leefgroep, een prostituée op de kamer, schunnige moppen aan tafel, flirten, seksuele handelingen in het openbaar. Wat kan? En wat niet?

Jens Wyseur en Joke Dejonckheere

Jens Wyseur (begeleider residentiële woonvorm) en Joke Dejonckheere (begeleider/hoofdbegeleider mobiel team) uit O.C. Sint-Idesbald in Roeselare, ondersteunen samen met de Werkgroep Relaties en Seksualiteit collega’s om met bewoners over seksualiteit te praten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte