Zoeken

Naïviteit is superkrachtig

Zanger en liedjesschrijver Jasper Steverlinck is momenteel op wintertournee langs Belgische en Nederlandse zalen. Van december tot eind februari brengt hij oud en nieuw werk naar 17 zalen, begeleid op piano door zijn vaste compagnon de route Valentijn Elsen. Ondertussen legt hij de laatste hand aan een nieuw album dat eind 2024 moet verschijnen. De eerste single “Lift you up!” is al eventjes op de radio te horen. Te midden van deze drukke kalender treffen we Jasper, een oud-leerling van de Broeders van Liefde, voor een gesprek over onderwijs, mentaal welzijn en zorg. “Mensen die zorgen voor iemand anders, dat vind ik fantastisch. Dat zou een veel grotere waarde moeten krijgen.”

“Kom maar door naar achter!”, klinkt een heldere, vertrouwde stem. We staan aan de voordeur van de woning van Jasper Steverlinck in het landelijke Ronse, maar mogen langs het huis meteen doorlopen naar zijn muziekstudio in de tuin. Een lichtrijke ruimte gevuld met apparatuur, instrumenten en boeken. Aan de muren prijken ettelijke gouden en andere edelmetalen platen. Solo of met zijn band Arid. Het is zoeken naar een plaatsje om te zitten, dus we schuiven er dan maar de pianokruk bij. Jasper zit in zijn bureaustoel, een groot glas water bij de hand: “Dat is goed voor de stembanden.”

 

PIPPI LANGKOUS


Broeders van Liefde: Je volgde de eerste 3 jaren humaniora op Sint-Paulus, een school van de Broeders van Liefde in Gent. Was je een goede student?
Jasper: “Om eerlijk te zijn: neen. Mijn schoolloopbaan is een beetje een waterval geworden, vooral omdat ik het nodig had om begeesterd te worden tijdens de lessen. Ik herinner me bijvoorbeeld wijlen Guido van Puyenbroeck, leraar Nederlands op Sint-Paulus. Hij schreef jeugdboeken en sprak daar vol vuur en passie over in de klas. Dan stond de knop plots ‘aan’ bij mij. En dan bleek ik voor dat vak ineens wél heel goede resultaten te boeken. Maar dat gebeurde niet vaak genoeg. Na enkele omzwervingen ben ik grafiek gaan volgen aan het HIGRO (Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs in Mariakerke), maar eigenlijk wist ik al sinds het lager dat ik zanger moest en zou worden.”


Broeders van Liefde: Waarom was je ervan overtuigd dat je zo’n grote en onbereikbare droom zou kunnen verwezenlijken?
Jasper: “Ik noem dat de kracht van de naïviteit. Naïviteit heeft soms een negatieve connotatie, maar het is vaak ook superkrachtig om naïef te zijn en gewoon voor iets te gaan. Zoals Pippi Langkous zei: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’. Daar zit ongelofelijk veel power in. Als je iets wil veranderen in de wereld, moet je op een andere manier naar de dingen kunnen kijken. Maar dat is heel moeilijk als er je altijd geleerd wordt dat je op die ene manier de dingen moet doen en niet anders. Bijna niemand zegt je: ‘Er zijn een aantal veelgebruikte manieren om dit probleem aan te pakken, maar probeer gerust nog enkele andere uit.’ Ik verwijs hier graag naar de beroemde TED Talk van Sir Ken Robinson. Hij geeft daarin veel voorbeelden van hoe kinderen naar iets kijken. Zo vroeg hij eens aan een meisje wat ze aan het tekenen was. Ze zei dat ze God tekende. “Maar niemand weet toch hoe God eruitziet?”, vroeg hij haar. Ze antwoordde: “They will in a minute!”. In dat voorbeeld zit zoveel schoonheid.”


THUIS


Broeders van Liefde: Jouw kinderen gaan niet naar school. Hoe komt dat?
Jasper:
“Ik heb twee kinderen, een zoon van 15 en een dochter van 9. Zij volgen allebei thuisonderwijs. Omdat mijn zoon Ben autisme heeft, hebben we op een bepaald moment beslist dat thuisonderwijs voor hem de juiste oplossing was. Ik heb gelukkig een zeer intelligente vrouw die dat allemaal op zich neemt. Ze bepaalt het onderwijsplan, ze zoekt zelf uit hoe ze iets wil overbrengen, waar de klemtonen moeten liggen … Je moet het maar doen hé! Ze gaat daar heel creatief en flexibel mee om, maar het hele leerplan moet wel aan bod komen. Daar kijkt een jaarlijkse inspectie op toe.” “Doordat Ben hier overdag in een rustige omgeving kan leren, heeft hij nog energie over om sociaal te zijn achteraf. Dat vinden we belangrijk. Onze dochter ging aanvankelijk wel naar school, maar tijdens corona is ze op een bepaald moment mee aangeschoven bij haar mama en broer. We hebben haar altijd de keuze gegeven om terug naar school te gaan, maar ze kiest ervoor om thuis les te krijgen.”

Broeders van Liefde::Wat probeer je zelf in je opvoeding mee te geven aan je kinderen?
Jasper
: “Natuurlijk moet je grenzen stellen en je kinderen wijzen op dingen die echt niet door de beugel kunnen. Maar ik geloof vooral in een soort onrechtstreekse opvoeding: kin- deren zien en voelen hoe je de dingen doet, wie je bent, hoe snel je gestresseerd raakt of boos wordt. Als iemand me zegt hoe ik iets moet aanpakken, dan luister ik daar niet naar. Maar als ik een vriend zie die succes boekt, dan kijk ik daar aandachtig naar en probeer ik daar uit te leren.”


TARANTINO


Broeders van Liefde: Je hebt zelf een heel onregelmatige job. Hoe zit het met de scheiding werk, privé en school ten huize Steverlinck?
Jasper: “Bij ons loopt dat constant door elkaar. Ik heb het eigenlijk nooit anders geweten. Na een optreden ben ik vaak pas om 3 uur ’s nachts thuis. Om mijn stem te verzorgen slaap ik lang uit, waarna ik weer aan het werk ga in de studio. Soms ben ik in een hele maand maar 3 dagen thuis. Het voordeel van thuisonderwijs is dan wel dat ik even kan langskomen en de kinderen kan zien. Als ze op school zouden zitten, zag ik hen helemaal niet. Als liedjesschrijver stopt het bij mij ook nooit. Als ik in huis plots een ingeving krijg voor een zanglijn of een arrangement, ga ik snel even naar de studio in de tuin. Dan weten mijn vrouw en kinderen: we zijn hem weer kwijt voor een paar uur. (lacht) Mijn dochter komt soms wel eens piepen om te zien wat ik aan het doen ben.”


Broeders van Liefde: Jouw drukke schema getuigt van de nodige werkethiek …
Jasper: “Veel mensen doen veel als ze jong zijn. Ik doe precies altijd maar
meer naarmate ik ouder word. Ik had aanvankelijk niet veel zelfdiscipline. Gaandeweg heb ik geleerd dat als je dingen wil bereiken, je er op een bepaald moment wel aan moet beginnen. Dat kan ik nu veel beter dan vroeger. Ik heb vanavond bijvoorbeeld opnames bij de VRT van enkele nummers van Burt Bacharach, en moet straks nog die nummers instuderen en teksten vanbuiten leren op korte tijd. Vroeger had ik me verloren in een of andere baslijn. Nu kan ik beter die focus houden op wat er echt moet gebeuren.”

“Tegelijk ligt het creatief zijn vaak net in dat ‘afgeleid zijn’. De mythe wil dat Bob Dylan een zeker nummer in 10 minuten heeft geschreven. Maar dat is natuurlijk slechts de kristallisatie van zoveel impressies en gesprekken die eraan voorafgegaan zijn. Soms komt er wel eens een stemmetje piepen in mijn hoofd als ik overdag naar een stuk van een film van Tarantino aan het kijken ben op mijn pc: ‘Wat ben jij eigenlijk aan het doen, terwijl al de rest aan het werk is?’. Intussen kan ik me daarover zetten en dat net wél doen, want ik weet dat er een moment komt waarop ik aan het schrijven ben en ik die impressie nodig zal hebben.”

 

GOLVEN


Broeders van Liefde: Hecht je veel waarde aan mentaal welzijn?
Jasper:
“Mentale zelfzorg vind ik heel belangrijk. Een mensenleven is niet altijd simpel hé. Ik ben in mijn muziek heel veel bezig met emoties en heb gemerkt dat ik het nodig heb om af en toe de zaken terug naar binnen te brengen. Daarom doe ik aan transcendente meditatie. Twee keer per dag kan ik zo de ballast die ik onbewust meedraag, van me afzetten. Dat helpt me ongelofelijk. Nadien ben ik terug ‘open’.”


Broeders van Liefde: Waarin verschilt transcendente meditatie van andere meditatietechnieken?
Jasper: “Bij transcendente meditatie krijg je een persoonlijk mantra, die eigenlijk geen betekenis voor je mag hebben, zodat je niet in het associatieve stuk van je hersenen zou blijven hangen. Het is de bedoeling dat je dieper kan afdalen. Zoals er aan de oppervlakte van de zee golven zijn, zijn er de dagdagelijkse gedachten in je hoofd. Aan de oppervlakte kan het stormen en woelig zijn, maar dieper onder water is het altijd kalm.”
“Onze geest wil van nature het liefst afdalen naar die diepte, maar we zijn verleerd hoe we daar naartoe moeten. Je voelt dat transcenderen niet, want van zodra je het beseft, ben je er eigenlijk uit. Dan moet je opnieuw op een rustige, vage manier aan je mantra denken. Ik kan dat overal. Er mogen tien mensen om me heen staan praten, dan nog kan ik mediteren. Voor elk optreden mediteer ik zo’n 20 minuten. Als ik mijn ogen dichtdoe, weet mijn geest al dat we gaan afdalen. Al na een halve minuut voel ik dat mijn lichaam dingen begint los te laten. Dat kost eigenlijk geen moeite.”


Broeders van Liefde: Je vindt duidelijk dat we de zaken in ons leven zelf moeten ontdekken en invullen. Met veel aandacht voor spirituele en persoonlijke groei …
Jasper: “Hoe ouder ik word, hoe meer ik inderdaad vind dat je de dingen zelf moet kunnen ontdekken, steeds vertrekkend vanuit het onwetende. Op de nieuwe plaat komt een nummer dat ‘We know nothing’ heet. Dat is geschreven vanuit het perspectief dat wij denken dat we zo veel weten, maar eigenlijk weten wij niks. Mensen geloven dat ze een houvast hebben voor elke situatie, maar op cruciale en moeilijke momenten blijkt dat dan niet waar te zijn.”

 

Broeders van Liefde: Is wat minder arrogantie op zijn plaats, denk je?
Jasper:
“Je kan niet zomaar denken dat je het allemaal wel weet, want alles is zo fragiel. Daarom vind ik mensen die zorgen voor iemand anders fantastisch. Dat zou een veel grotere waarde moeten krijgen. Als we allemaal zouden beseffen dat de dingen eigenlijk heel fragiel zijn, zouden we ook beseffen dat die zorg zo waardevol is. Het is belangrijk om te weten dat er iemand voor jou zal zijn als je iets voorhebt. Weet je, vaak denk ik: wat doe ik nu eigenlijk? Ik maak gewoon wat muziek. Als mensen me dan zeggen dat ze steun vinden in mijn muziek tijdens moeilijke momenten in hun leven, dan besef ik dat ik hen op een manier toch kan helpen. Dat vind ik erg waardevol. Muziek werkt helend, daar ben ik rotsvast van overtuigd. Vandaar dat mijn nieuwe plaat ‘The Healing’ zal noemen.”

 

 

Verschenen in Dichtbij Magazine, januari 2024 #64
Tekst: Thijs Dely // Fotografie: Lies Willaert

 

 

Jasper Steverlinck
  • Jasper Steverlinck (°1976) is zanger en songschrijver.
  • Hij woont in Ronse, samen met zijn vrouw Anja, zoon Ben (15) en dochter Lana (9).
  • Zowel met zijn band Arid als solo is hij een van de meest succesvolle Belgische artiesten van de afgelopen 25 jaar.
  • Jasper nam in 2018 deel aan ‘Liefde voor muziek’. Dit voorjaar zal hij ook in de jubileum-editie te zien zijn.
  • Zijn nieuwe plaat ‘The Healing’ verschijnt eind 2024.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte