Zoeken

Bouwen aan de toekomst

Image

Bouwen aan de toekomst

OC Sint-Idesbald opende begin september de deuren van het een gloednieuw internaat op campus De Zilten in Roeselare. De opening van dit internaat is het startschot van een hele reeks vernieuwingen die de komende vijf jaar zullen gebeuren. De vier bestaande internaatspaviljoenen worden de komende jaren namelijk verbouwd zodat de kamers ook daar groter en comfortabeler worden.

 

Het nieuwe internaat en de verbouwing van de oude gebouwen is nodig omdat de huidige internaatspaviljoenen niet meer voldeden aan wat de kinderen en jongeren in OC Sint-Idesbald nodig hebben. Er werd gekozen voor een huiselijke sfeer, op maat van de werking. “In de ontwerpfase raadpleegden we de jongerenraad en onze medewerkers”, zegt directeur minderjarigenwerking Sigrid Pollentier.

 

Het nieuwe complex, dat de naam ‘De Huizen’ kreeg, bestaat uit zes afzonderlijke huizen die elk beschikken over een eigen tuin en een gemeenschappelijke woonkamer. Elke kamer heeft ook een eigen, aparte badkamer. Nieuw is dat een van de zes nieuwe huizen over acht studio’s beschikt, op maat van jongvolwassenen die de stap naar meer zelfstandigheid willen zetten.

 

Naast comfort werd ook bewust voor duurzaamheid gekozen. De zes huizen zijn aangesloten op het Roeselaarse warmtenet en op het dak liggen zonnepanelen. Later dit jaar wordt werk gemaakt van een groene en milieuvriendelijke omgevingsaanleg.

 

Ook basisschool voor buitengewoon onderwijs Kristus Koning rondde deze zomer een stevige verbouwing af. De klassen kregen er nieuwe ramen met daarin een deur naar het terras. Zo kan sinds 1 september een groot deel van de leerlingen regelmatig in de buitenlucht les volgen. De plannen waren er al langer, maar kwamen door het coronavirus in een stroomversnelling. In de buitenlucht krijgt het virus immers minder kans om zich te verspreiden. Daarbovenop komt dat de kinderen niet meer door de gang moeten naar hun klas moeten, ze kunnen nu rechtstreeks van de speelplaats naar de klas.

 

Zo keert de school eigenlijk terug naar de oorsprong. In het prille begin van de school hadden de klassen schuiframen die uitgaven op het terras voor openluchtlessen. Die zijn in 1974 vervangen door ramen met muren, wegens te storend. Vandaag past het echter opnieuw in de onderwijsfilosofie van het buitengewoon onderwijs die gekenmerkt wordt door binnenklasdifferentiatie en actief leren. "In het buitengewoon onderwijs hebben leerlingen meer nood aan beweging en differentiatie. We werken daarom veel meer op maat van de leerling en klassikaal lesgeven gebeurt dus heel weinig. De extra ruimte die vrijkomt door de terrassen te gebruiken komt daarbij goed van pas," aldus Vanessa.

 


 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte