Zoeken

Image

Dr. An Haekens wint prijs voor spirituele zorg 2021

An Haekens, medisch directeur en beleidsarts van team ouderen binnen de Alexianen Zorggroep Tienen, werd door de Beroepsvereniging voor Zorgpastores bekroond met de prijs voor Spirituele Zorg 2021.

 

De vereniging reikt de prijs jaarlijks uit. Het ene jaar wordt de prijs overhandigd aan een pastor of pastorale dienst het andere jaar wordt de prijs uitgereikt aan iemand die vanuit de eigen expertise aandacht vraagt voor de spirituele dimensie in de zorg.

 

"Als beleidsarts ouderenpsychiatrie in Tienen pleit ze voor een sterke integratie van pastores binnen het team en het ethisch comité", klinkt het in het juryrapport. "Daarnaast hecht ze waarde aan een nauwe samenwerking tussen pastores en psychologen om zo de beide beroepsdisciplines te kunnen versterken. Wanneer alle ‘medische hoop’ verdwenen is, zet ze sterk in op het zoeken naar krachtbronnen bij zorgvragers, waarvoor ze in overleg gaat met pastores en psychologen. Ze vertrekt hiervoor vanuit een holistisch mensbeeld en organiseert workshops voor zorgverleners over existentiële en spirituele thema’s bij ouderen. Hiermee wil ze benadrukken dat spirituele zorg in wezen gedeelde zorg is. Ten slotte probeert An Haekens ook bij te dragen aan onderzoek door medewerkers zelf te laten nadenken over belangrijke items op de werkvloer zoals seksualiteit, intimiteit en suïcide bij ouderen."

 

Door de huidige coronamaatregelen kon de prijs niet worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse congresdag van de beroepsvereniging, maar mochten de zorgpastores van de Alexianen Zorggroep Tienen de prijs bekendmaken. An Haekens was blij verrast met de prijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte