Zoeken

"Genezen doe je niet alleen": Fotoreeks 10-daagse geestelijke gezondheid

Image
Fotoreeks geestelijke gezondheidszorg Broeders van Liefde Ariadne

"Genezen doe je niet alleen": Fotoreeks 10-daagse geestelijke gezondheid

 

Tussen 1 en 10 oktober zetten we samen het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Omdat dit jaar 'ontmoeting en verbinding' centraal staan, twee begrippen die ook de kern vormen van onze missie als organisatie, stuurden wij fotograaf Filip Erkens op pad naar psychiatrisch centrum Ariadne in Lede. Het resultaat is een 10-delige fotoreeks die toont wat 'ontmoeting en verbinding' in de geestelijke gezondheidszorg voor de Broeders van Liefde betekent. Op een verrassende manier tonen de beelden hoe verschillende vormen van verbinding belangrijk zijn voor patiënten op de weg naar herstel en genezing. Steun van anderen is immers een van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer hun veerkracht in het gedrang komt. Zo zoeken patiënten in de eerste plaats opnieuw de verbinding met zichzelf terwijl ze de verbinding met vrienden en familie zo veel mogelijk behouden. Ook zorgt het samenleven met andere bewoners vaak voor nieuwe en verrijkende ontmoetingen. Tot slot zorgt ook de buurt rond het psychiatrisch centrum, die vaak een nieuwe omgeving is voor diens bewoners, voor verbindende indrukken. Hieronder geven we je graag de beelden van de fotoreeks mee.

 

 


​​​​​​(1/10) Genezen doe je niet alleen. 

 

(2/10) Leunen op andere mensen om op adem te komen. Ook dat is veerkracht.
 

 


(3/10) Een opname kan soms wel enkele weken duren. Patiënten wonen én leven dus een tijd samen. Sommigen zoeken elkaar op, anderen verkiezen juist de rust. En beide zijn ok.
 

 


(4/10) Luisteren kan zoveel zeggen.
 

 


(5/10) Een sociaal netwerk is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die de draad terug proberen oppikken essentieel. Een goed contact met de buurt is een goed begin. Want sociaal isolement staat herstel in de weg.
 

 


(6/10) We zetten in op het versterken van mensen en hun zelfvertrouwen. Zo blijft een patiënt geen patiënt, maar kan hij terug gewoon mens zijn.

 

(7/10) Genezen doe je in contact met mensen. Familie en vrienden worden actief betrokken bij de zorg voor hun naasten, ze hebben hun eigen plaats in het pad naar herstel. Een knuffel, een lach,... Ze horen erbij.

 

 


(8/10) Ook verbinding met jezelf is belangrijk. Jezelf verliezen gaat vaak gepaard met sociaal isolement. Even op adem komen en je laten omringen, dat is veerkracht.

 

(9/10) Het streefdoel in geestelijke gezondheidszorg is niet altijd genezing. Zeker in het geval van zware psychologische aandoeningen spreken we liever over herstel. Daarin zoekt een patiënt terug verbinding met zichzelf en zijn leven, met eigen verlangens en eigen doelen.

 


(10/10) Vanuit de herstelgedachte willen we onze patiënt helpen om zijn leven terug op de rails te krijgen. Wie een zware psychologische aandoening heeft, herstelt niet altijd meer volledig. Samen met de patiënt proberen we zijn leven te herstellen, ook al laat een ziekte soms haar sporen na.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte