Zoeken

Medewerkers stikken speciale mondmaskers voor leerlingen die liplezen

Image

Medewerkers stikken speciale mondmaskers voor leerlingen die liplezen

In deze bizarre tijden is een mondmasker voor veel mensen  onmisbaar.  Maar voor sommigen kan het ook een enorme belemmering worden en brengt het vele moeilijkheden met zich mee onder andere voor wie communiceert door te liplezen. De medewerkers van  het Koninklijk Instituut Woluwe maken daarom speciale mondmaskers voor doven en slechthorenden. 

 

Het advies om de Vlaamse scholen op vrijdag 15 mei (gedeeltelijk) opnieuw te openen, ligt momenteel op tafel. Ook dan blijven  de veiligheidsvoorschriften van kracht. Om iedereen volop te kunnen beschermen, zullen er extra mondmaskers nodig zijn. Scholen worden aangemoedigd om voor iedere leerling en leerkracht een mondmasker te voorzien en ook onze organisatie Broeders van Liefde produceert momenteel via haar sociale werkplaatsen duizenden mondmaskers voor de meer dan 50 scholen en bestelde daarnaast ook 50.000 chirurgische mondmaskers voor in de klassen.   

 

Maar niet voor iedereen is een klassiek mondmasker een goede oplossing. Voor doven en slechthorenden is zo’n mondmasker een groot probleem. Omdat ze de mond niet meer kunnen zien, is het bijvoorbeeld onmogelijk om nog te liplezen. En laat dat nu voor hen de meest essentiële vorm van communicatie zijn. 

 

“Onze leerlingen zijn blij dat persmomenten nu getolkt worden maar in het dagdagelijkse leven zal het zeer moeilijk worden”, vertelt Inneke Zimmerman, directie van de buitengewone basisschool KI Woluwe. “Vooral als een groot deel van de bevolking mondmaskers begint te dragen, zal dat voor onze leerlingen problemen opleveren bijvoorbeeld bij een winkelbezoek.”

 

Verschillende scholen en voorzieningen van Broeders van Liefde denken daarom na over aangepaste mondmaskers. Zo is Wendy, een  medewerkster van het Koninklijk Instituut Woluwe  volop bezig met het maken van ‘transparante’ mondmaskers. “Dat zijn maskers gemaakt uit stof, maar waarbij de lippen zichtbaar zijn”, vertelt ze. “Zo kunnen doven en hardhorigen nog steeds liplezen en mimiek zien en dus ook communiceren met anderen.” Samen met haar collega’s en vele andere mensen is ze volop aan het stikken geslagen voor haar leerlingen! 

 

Contact voor de pers

Inneke Zimmerman, directie BuBaO Ki Woluwe. Via e-mail: ineke.zimmerman@kiwoluwe.be - 0478 497 100 

Adres school: Georges Henrilaan 278 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte