Zoeken

“Zorg voor privacy is deel van een goede zorg.”

Image

“Zorg voor privacy is deel van een goede zorg.”

Mooie woorden van An Theunis, Stafmedewerker procesbegeleiding zorgapplicaties en GDPR van onze klant, Broeders van Liefde.

Met oa. 50 scholen voor gewoon en buitengewoon lager- en secundair onderwijs, 12 psychiatrische ziekenhuizen en 13 orthopedagogische centra onder hun vleugels, vormt Broeders van Liefde een toonaangevende koepelorganisatie in de zorg, onderwijs en sociale economie.

“Privacy- en gegevensbescherming spelen een zeer belangrijke rol binnen de organisatie,” bevestigt Rinaldo Vereecke, Data Protection Officer bij Broeders van Liefde. Dagelijks zetten diverse instellingen zich in om meer dan 40.000 patiënten, leeringen en cliënten met toewijding en passie te verzorgen en ondersteunen.

Dit vertaalt zich vanzelfsprekend in een omvangrijke stroom aan toch wel vaak gevoelige persoonsgegevens, waar zeer zorgvuldig mee omgesprongen wordt. Het beheren van zoveel data? Dat komt uiteraard met een uitdaging of twee.

Processen en beleid: een verhaal van modernisering

Het is een klassiek verhaal: grote organisaties met veel processen en beleidsnormen, maar vaak te weinig tijd om deze consistent te evalueren en verbeteren. In een tijdperk van snelle technologische vooruitgang en de gevoeligheid van de persoonsgegevens, was het noodzakelijk om deze wat aan te scherpen en bij te werken.

Broeders van Liefde schakelde hiervoor de expertise in van CRANIUM. Met ondersteuning van een team van ervaren consultants werden de bestaande beleidsdocumenten, procedures en overeenkomsten vernieuwd, zodat ze weer helemaal up-to-date zijn voor het nieuwe jaar. De focus lag niet alleen op de actualisatie van documenten, ook op het versterken van businesscontinuïteit en incidentrespons. Bovendien werd er een nieuw verwerkingsregister gecreëerd, speciaal aangepast aan de behoeften van zo’n omgevangrijke organisatie als Broeders van Liefde. Een mooie samenwerking met groot effect. “We zijn met patiënten bezig, dus het is erg belangrijk dat die gegevens met zorg behandeld worden,” aldus An.

Alles begint bij Awareness.

Uiteraard vormen die geoliede processen en een robuust beleid de basis voor een goede gegevensbescherming, maar het stopt daar niet bij.

Het creëren van awareness over het bestaan en het belang van persoonsgegevens bij belangrijke stakeholders is cruciaal.

In lijn met die gedachte creëerde CRANIUM samen met Broeders van Liefde de ‘Data Protection Day’ het klapstuk van de samenwerking. Deze dag bestond uit een informatieve samenkomst van verschillende directieleden, IT-verantwoordelijken en andere belanghebbenden binnen hun verschillende diensten. Op die manier werden medewerkers van verschillende achtergronden samengebracht en bijgeschoold over alles wat met GDPR en gegevensbescherming te maken heeft.

Op het programma stonden interactieve sessies over het vernieuwde verwerkingsregister, het omgaan met incidenten, cloudbeheer, en een sessie gewijd aan phising.

Kennis, ervaringen en inzichten delen via kennisdelingsplatform

Met een breed spectrum aan ervaring binnen de gezondheidszorg en sinds de overname van privacy-expert in de zorgsector White Wire in 2020, bevindt CRANIUM zich in de perfecte positie om organisaties binnen de zorg bij te staan. “CRANIUM is met haar kennisdelingsplatform de verbindende factor tussen verschillende organisaties,” licht An toe. Men kan er steeds terecht voor specifieke vragen rond informatieveiligheid of gegevensbescherming binnen de sector, wat absoluut een grote meerwaarde is wanneer je binnen de zorg actief bent.

 

 

Bron: Customer story | Zorg voor privacy is deel van een goede zorg I CRANIUM

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte